Een welkome plek
Een goed skatepark is een plek waar de gebruikers zich thuis voelen en erbij horen. De skate-community is hecht en uitnodigend voor nieuwkomelingen. Juist omdat ieder kind of volwassene zich hier zonder kosten bij aan kan sluiten. Dat is dé inclusieve kracht van urban sports in een steeds polariserende samenleving, waarin helaas met name arme kinderen buiten de boot dreigen te vallen. Skateparken vullen het gat dat polarisatie achterlaat.
Skateboarden, inlinen, bmx-en en steppen zijn inclusieve do-it-yourself sporten; iedereen kan eraan meedoen of het leren. Voor het beoefenen van andere sporten zoals hockey of voetbal, zijn vaak geld en middelen nodig, bijvoorbeeld lidmaatschapsgeld of het bezitten van een auto om van en naar wedstrijden te kunnen rijden. Niet iedereen heeft hiervoor de (financiële) middelen, wat laat zien dat het gat tussen arm en rijk steeds groter wordt. Deze kloof wordt door sporten zoals skateboarden gedicht, omdat je deze zonder lidmaatschapsgeld kunt beoefenen. Daarnaast vraagt de toenemende verstedelijking om een zorgvuldige inrichting van buitenruimtes die sport en gezonde beweging uitlokken. Goed vormgegeven skateparken zijn daarvoor een schot in de roos. Wij zijn ervan overtuigd dat de sportieve stad Amersfoort op dit punt nog kan groeien en wij willen daarbij helpen.
Skateboarden, inlinen, bmx-en en stuntsteppen zijn geen nieuwe sporten in Amersfoort. Deze sporten worden al tientallen jaren uitgevoerd binnen de gemeente. Wat wel nieuw is, is de Skate Stichting Amersfoort. Met deze stichting representeren wij deze sporten en behartigen hun belangen vanuit georganiseerd verband.
In dit rapport leggen wij uit wat de huidige staat van de skateparken in Amersfoort is en hoe dit beter kan. Beter voor de sporten, maar zeker ook beter voor de gemeente in termen van community-vorming, inclusiviteit, overlastpreventie en uitstraling van een sportieve gemeente. En niet te vergeten (veel) lagere onderhoudskosten.
Hartelijk dank voor uw getoonde interesse en wij gaan graag het gesprek met u aan.
Jasper van den Ham, Thomas van den Hoeven, Jasper van der Horst en Tim Koster
Skate Stichting Amersfoort
Wat moet er gebeuren?
Hoewel sommige skateparken in Amersfoort op papier goed in elkaar zitten, blijkt de praktijk weerbarstig te zijn. Denk hierbij aan betonnen obstakels die op asfalt geplaatst zijn, waardoor je verzakking van obstakels krijgt, het park vaker onderhoud nodig heeft en gevaarlijke opstaande randen ontstaan. Door het gebruik van verschillende materialen, en gebrek aan overleg met de skateparkgebruikers over de bouw van obstakels, zijn de parken niet optimaal in gebruik en duur in onderhoud.
De wensen van Amersfoortse skateparkgebruikers zijn:
- weloverwogen (sport)parken (een voetbalveld met verkeerde afmetingen is immers ook niet prettig);
- skateparken die mooi in hun omgeving wegvallen;
- skateparken die niet in verval raken;
- skateparken waar iedereen zich welkom en veilig voelt.
Hoe kunnen we dit bereiken?
Door in samenspraak met inliners, bmx-ers, steppers en skateboarders weloverwogen nieuwe of gerenoveerde skateparken te ontwerpen, waarin alle gebruikers tevreden zijn over het eindresultaat. Een weloverwogen skatepark wordt per definitie ontworpen door de parkgebruikers samen met gerenommeerde skateparkbouwers. Om deze belangen te behartigen en dit proces te versoepelen is de Skate Stichting Amersfoort opgericht. Wij hebben gezamenlijk tientallen jaren kennis, ervaring en roots in de skatescene. Wij kennen de skateparkgebruikers van Amersfoort, staan voortdurend nauw met hen in contact en representeren hen naar de gemeente toe.
Beweegvriendelijke, goed vormgegeven outdoor sportvoorziening
Een modern skatepark is géén roestige, met graffiti bekladde, door afval omzeilde halfpipe. Moderne skateparken worden tegenwoordig ontworpen samen met landschapsarchitecten, waardoor het niet meer een op zichzelf staand object is. Door landschapsarchitecten te betrekken bij het ontwerp van nieuwe skateparken, zullen skateparken qua vormgeving goed in de omgeving opgaan, en aantrekkelijk voor het straatbeeld zijn. Zo voelen alle belanghebbenden (zoals ook omwonenden) zich gehoord.
Waarom vinden wij goed ontworpen skateparken belangrijk?
Veiligheid
Allereerst: veiligheid is belangrijk. De huidige, minder goed ontworpen skateparken, lokken ongevallen uit die niet zouden hoeven gebeuren als het skatepark goed ontworpen zou zijn. Daarnaast biedt een beter ontworpen skatepark beter verweer tegen losliggend afval en overlast. Hierbij verwijzen wij ook naar de recente Europese normering (NEN-EN 14974) over veiligheidsnormeringen waar moderne skateparken aan moeten voldoen.
Onderhoudsvriendelijk
Daarnaast is een modern skatepark, dat van beton gemaakt wordt, onderhoudsvriendelijk en laag in onderhoudskosten. Een metaal park, zoals het huidige skatepark Vathorst, brengt enorm hoge onderhoudskosten met zich mee.
Meegaan met de tijd
Waar vroeger parken van metaal en hout werden gebouwd, is uiteindelijk gebleken dat dit totaal geen goede ondergronden zijn om buiten op te skaten. Het is niet onderhoudsvriendelijk, het wordt gloeiend heet, laat splinters achter en is glad. Hier hebben veel skateparkbouwers en gemeenten van geleerd: moderne skateparken worden uitsluitend van beton gebouwd.
Voorbeeldfunctie
Als centraal punt in Nederland mag een hoogwaardig skatepark in de sportieve stad Amersfoort niet ontbreken. Waar Amersfoort vroeger vooraan stond met het grootste skatepark in Europa, blijft Amersfoort in de huidige tijd achter met negen middelmatig tot slechte skateparken. Samen met de Skate Stichting Amersfoort kan de gemeente dit veranderen!